tiistai 15. joulukuuta 2015

15.12. Saaristolaisleipä








Saaristolaisleipä

2 leipää

1 litra piimää
50 g hiivaa
2,5 dl siirappia
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisleseitä
5 dl ruisjauhoja
n 7 dl vehnäjauhoja

Leipien voiteluun
siirappivettä
(puolet siirappia ja puolet vettä)

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää siirappi, suola, maltaat, leseet ja jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna kohota liinalla peitettynä 1,5 h. Sekoita kohonneesta taikinasta Sekoituskauhalla tai Kaapimella ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen voideltuun UltraPro Cocotte ja/tai Silikoni Leipävuokaan ja tasoita leipien pinta. Anna kohota puolisen tuntia.

Paista 175 asteessa noin tunti. Voitele pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 min. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla. Laita leivät viileään tekeytymään 2-3 päiväksi, niin niiden maku ja rakenne paranee.