Keltaista reiluna kattauksena

 

Tästä voit päätellä jotain mittasuhteista

Pieni Lintu -blogin valokuvaushaasteessa on tällä viikolla aiheena keltainen. Meillä järvenpääläisillä on tähän aiheeseen melko rouhea vastaus: Kolmisointu. 

Valtavat keltaiset kaaret ovat herättäneet hämmästystä ja hämmennystä Järvenpään Rantapuistossa jo yli 40 vuotta. Kyseessä on tiettävästi Suomen suurin julkinen veistos, Rolf Westphalin 11 metriä korkea 27 tonnia painava Kolmisointu, josta on muodostunut yksi kaupungin näkyvimmistä tunnusmerkeistä.

Teoksen taustalla on Art Tuusulanjärvi -yhdistys, jonka puheenjohtaja Pauli Hyppönen sai idean Järvenpäähän pystytettävästä monumentaaliveistoksesta. Toteuttajaksi valittiin amerikkalainen konstruktivistista tyylisuuntaa edustanut kuvanveistäjä Rolf Westphal (1945-2016), johon yhdistyksen kesänäyttelyn kuraattori, taiteilija Antero Kare oli tutustunut Yhdysvalloissa. Teos hitsattiin Wärtsilän pajalla Järvenpäässä ja rahoitus saatiin paikallisilta yrityksiltä. Järvenpään nuorkauppakamarilla oli keskeinen rooli projektin varainhankinnassa. Yhdistys lahjoitti työnimellä Rakentaja kulkeneen veistoksen kaupungille ja se sai nimikilpailussa nimen Kolmisointu.

Westphal kertoo, että teräsveistos on maalattu keltaiseksi, jotta se sointuisi talven jälkeen kukkiviin voikukkiin. Abstrakti teos jättää tilaa jää jokaisen omille mielleyhtymille ja tulkinnoille. Antero Kare kuvaili teoksen paljastusvuonna, että ”veistos on magneettirauta, hevosen luokki, hämähäkki, aurinkokello, Texasin keltaruusu. Se on kaikkea tätä ja paljon muuta siksi, että se ei ole suoraan mikään mainituista”. Wesphal itse toivoi, että järvenpääläiset näkevät veistoksen aina uutena ja erilaisena vuodenaikojen muuttuessa.

Lainaus Järvenpään taidemuseon sivuilta. 

 

Patsas rannasta päin katsottuna


 Kolmisointu on herättänyt voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Minä pidän siitä. Niinkuin pidän meidän betonibutaalismia edustavasta kirkostammekin
Pieni Lintu - MakroTex challenge

Kommentit

 1. Onpas näyttävä! Pitääkin tsekata tuo, kun seuraavan kerran käyn Järvenpäässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käy kurkistamassa, kävelykatua pitkin rantaan vaan ja rantapuiston eteläpäähän.

   Huomasinkin jostain kuvasta, että käyt välillä täällä meidän kylällä.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. No kyllä! Tämä on aika lailla sisääntulotien varressa ja kiinnittää kyllä huomiota rantamaisemassa.

   Poista
 3. Asuin Järvenpäässä yli kymmenen vuotta sitten mutta jostain syystä tuo ei ole jäänyt mieleeni! Kiitos, kun jaoit kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Tokihan se riippuu, millä puolella kylää liikkuu, sattuuko puisto matkalle. Tämä näkyy myös Tuusulantielle. On muuten seutu muuttunut melkoisesti viime vuosina!

   Poista

Lähetä kommentti

Kerro mitä ajatuksia postaus herätti? Lyhytkin palaute piristää mieltä!