Kalligrafia


Olen aloitteleva kalligrafi, jolla on intoa selvästi enemmän kuin taitoa.

Täältä näet joitakin töitä. 

Menin ensimmäiselle kalligrafiakurssilleni vuosituhannen vaihteessa. Halusin oppia kirjoittamaan kauniisti. Oma käsialani on todella huoletonta ja lukukelvotonta. Heti alussa huomasin, että minulla onkin henkilökohtainen haaste. Olen vasenkätinen ja kirjoittaminen musteella ja metalliterillä olisi vaatinut ranteen kääntämistä hankalaan asentoon. Päätin, että samalla vaivalla opettelen kirjoittamaan kalligrafiaa oikealla kädellä.

Se ei ollutkaan niin yksinkertaista. Olin ensimmäisillä kursseilla ihan tavattoman väsynyt ja hiki virtasi otsalla, kun yritin opetella kynän asentoa ja saada kirjaimia aikaan. Vuosia on kuitenkin vierinyt ja nyt teen tarkempaa työtä oikealla kädellä.

Kalligrafia vaatii jatkuvaa harjoittelua ja hiomista. Siihen minulla ei oikein riitä maltti. Kirjoittelen lähinnä kursseilla ja siksi kirjoitus ei ole edistynyt niin kuin harjoitusvuosista voisi päätellä. Olen edelleen täysi aloittelija ja nöyränä palaan aina alkuun.

Arjessani kalligrafia näkyy mm korttien tekemisessä, kuorien kirjoittamisessa ja satunnaisina kirjoitustöinä. Olemme pariin kertaan myös tehneet kalligrafisen kiertokirjan, jossa jokainen osallistuja tekee kerran kuussa työn niillä ohjeilla, jotka edellinen on antanut, ja lähettää kaikki valmistuneet sivut seuraavalle. Kierron jälkeen oma kirja palaa postissa kotiin ja saat monta työtä toivomillasi ohjeilla sidottavaksi kirjaksi.

Haaveenani on yhdistää kalligrafiaa ja akvarellia. Tehdä kortteja, tauluja jne. Taidot ei vielä riitä, en tiedä, kumpi on vahvempi puoli.

Joulukortti 2017, kuva ja teksti yhdistetty kuvankäsittelyllä.


Aiempina vuosina kävin ahkerasti kursseilla, mutta nyt eläkeläisenä talous ei enää kestä sitä. Nyt olisi aikaa harjoitella kotona, joten ehkä on vain käärittävä hihat!

Opettajiani:


Annikki Rigendinger
Brody Neuenschwander
Cherrel Avery
Hilkka Torkkeli
Kaisa-Leena Soni Tunkkari
Marika Koskimäki-Ketelä
Pauliina Yliniitty
Susan Reed
Teija Tiilimäki
Terhi Hursti
Ulla Lampinen
Veiko Kespersaks
Vivian Majevski
Vuokko Koho

Joulukortti 2018Tekstityyppejä, joita on tullut tapailtua


Antiikva
Copperplate
Italic
Jugend-tyyli
Labidar Antiikva
Lombardialaiset
Neuland
Pitsiunsiaali
Riimu
Roomalaiset suuraakkoset
Rotunda
Spencer

Annikki Rigendingerin Neljä elementtiä -kurssi Tuusulan Onnelassa juhannuksena 2007
Kommentit